İçerik
Filizler ve Mikro Yeşiller
Bloğuma yazacağım ilk yazım tabiki de en sevdiğim konu hakkında olmalıydı; filizler.. Bu yazımda kısaca “filiz nedir?”, “mikro yeşiller nedir?” sorularına açıklık getireceğim. Ardından biraz maş fasulyesi filizi, buğday çimi, brokoli filizi, çimlendirme, mercimek besin değeri ile filizlendirildiği zaman neler olduğu gibi konularla devam edeceğim. Buğday çimi konusu ayrı bir yazı konusu olmayı hak ettiği için o konuyu ayrıca da ele alacağım hiç merak etmeyin 😉
Filizlendirme ilk kez, çok uzun yıllar önce Çinliler tarafından uygulanmış. Bir takım tohumları çimlendirip tüketmeye başladıklarında hastalıklara iyi geldiğini görüp ilaç olarak kullanmaya başlamışlar. Son zamanlarda filizlerin ve mikro yeşillerin popülaritesinin bu kadar artmasının arkasında yatan neden ise bilim adamlarının yaptığı araştırmalarla, filizler ve mikro yeşillerde gizli olan şifa kaynağının sırrını keşfetmiş olmaları.
Filiz Nedir?
Filiz, bitkinin yeni sürgün haline, en küçük körpe dal ve yaprağına denir. Filizler, bitkinin yetişkin hallerine oranla içerdikleri enzim, vitamin ve mineralleri 20 ila 600 kat daha fazla içerebiliyorlar. Bitkinin bir nevi konsantre hali diyebiliriz. Sebze ya da sebze suyu sevmeyen birisi için mükemmel bir çözüm aslında filizler ve mikro yeşiller. Tabak dolusu brokoli yediğinizde alacağınız sülforofanı (brokoli de bulunan anti kanserojen bir madde), 15-20 gr brokoli filizi yediğinizde alabiliyorsunuz. Üstelik de bu filizleri sandviçlerinizin arasında ya da çorbanızın üzerinde veya salatalarda tüketirken tadı fark edilmiyor bile..
Örneğin kırmızı lahana filizi, olgun halinden 40 kat daha fazla E vitamini ve 6 kat fazla C vitamini içeriyor. Brokoli filizi, olgun halinden 50 kat fazla sülforofan içeriyor. 50 gr brokoli filizi yediğinizde 2,5 kg brokoli yemiş gibi oluyorsunuz. Çocuklar açısından düşününce bence bu anneleri dans ettiren bir sebep 😊 Deve dikeni bitkisinde bulunan silimarin maddesi karaciğere etkisi çok büyük, güçlü bir antioksidan ve anti enflamatuardır. Bu bitkinin de yine mikro yeşilinde silimarin maddesi yetişkin haline oranla %30 daha fazladır.
Maş fasulyesi protein oranı yüksek, kalori değeri ise düşük olması sebebiyle özellikle sporcular tarafından tercih edilen besinlerden biridir. Mineral açısından mükemmel bir demir, potasyum kalsiyum, fosfor, magnezyum ve çinko kaynağı. Filizlendirdiğinizde ise maş fasulyesi tam bir K ve C vitamini deposuna dönüşüyor. Maş fasulyesi filizi K vitamini yönünden günlük ihtiyacımızın yarısına yakınını karşılıyor. Folik asit açısından da daha zengin hale geliyor. Akciğer, böbrek, idrar kesesi ve idrar yolları, saç dökülmesi, bağışıklık sistemi ve prostat için çok faydalı.
Besin değerleri yönünden yine özellikle sporcular tarafından tercih edilen bir diğer gıda da mercimek. Mercimek besin değerlerine bakıldığında yüksek protein oranına ilave olarak amino asitler ve B grubu vitaminler yönünden zenginliği ile dikkat çekiyor.
Buğday Çimi
Buğday filizleri vitamin, mineral, antioksidan bakımından çok zengin. Filizlendiklerinde buğdayların E vitamini içeriği %300, C vitamini içeriği %600 artarken B vitaminleri %1200’lere kadar artabiliyor. Filizlenmeyle beraber içindeki anti-kanserojen maddeler de artıyor ve bir “süper besin” haline geliyorlar.
Buğdayı da, tıpkı mercimek ya da maş fasulyeyi filizlendirdiğiniz gibi filizlendirip salatalarda bu şekilde tüketebileceğiniz gibi, filizlendikten sonra toprağa alıp çimlenmeye de bırakabilirsiniz. Bir kaç gün içinde uzamaya başlayan filizlerin yeşile döndüğünü ve buğday çimi oluştuğunu göreceksiniz.
Buğday çimi klorofil yönünden buğday filizine kıyasla çok daha zengin dolayısıyla da antioksidan yönü çok daha kuvvetli bir besindir. Toprakta yetiştiği için topraktan aldığı besinler sayesinde de besin değeri olarak da bir tık daha üstündür. Ayrıca suyunun sıkılarak içecek olarak tüketilmesi de kullanım kolaylığı sağlar ve alkali beslenmede, detokslarda, ve diyetlerde en büyük yardımcı silahımızdır.
Mikro Yeşil ile Filiz Aynı Şey midir?
Aynı şey değildir. Tohum büyümeye başladığında filiz kabul edilir. Hani ilkokulda fasulye filizlendirdiğimiz zamanı hatırlayın. Tohumun kenarından uzantının çıkmaya başladığındaki halidir filiz. Tohumları bu filiz haliyle de tüketebileceğiniz gibi büyümeye bırakıp mikro yeşil haline gelmesini de bekleyebilirsiniz. Demek ki mikro yeşil filizin büyümeye başladığındaki bebek hali.. Tohumun filiz hale gelmesi 2-3 gün sürerken, mikro yeşiller 1-3 hafta arası değişen süreye, uygun ortam ve ışığa ihtiyaç duyarlar.
Peki neden tüketmeliyiz bu filizleri ve mikro yeşilleri?
Çünkü yüksek alkali besinlerdir! Ne kadar alkali beslenirseniz vücutta oluşan serbest radikaller (toksinler) o kadar kolay atılırlar.
Çünkü kendi enzimleri vardır ve bu sayede kolay sindirilirler. Sindirimi zor besinleri tüketmek vücudumuzun enerjisinin çoğunu buna harcaması ve mikroplarla uğraşmaya az vakit harcaması demek. Oysa sindirimi kolay şeyler tükettikçe vücut sindirim için kullanmak zorunda olmadığı tüm enerjiyi, kendini arındırmaya, toksinleri atmaya, hasarlı hücreleri tamire ve mikropları yok etmeye harcıyor!
Canlıdırlar..! Tabii siz onları haşlamadığınız ya da pişirmediğiniz surece! Ne kadar canlı beslenirseniz, kendinizi o kadar canlı hissederseniz. Canlı besinler içlerinde yüksek enerji barındırırlar, ve bu enerji direk sizi de canlandırır. Deneyin görün..
Ete yakın miktarda protein içerirler. Sporcuların özellikle tercih etmesinin sebebi de budur zaten.
Lif içerikleri yoğun, glisemik indeksleri ve kalorileri oldukça düşüktür. Bu sayede de sağlıklı beslenme programları kadar diyet listeleri için de kusursuz alternatiflerdir.
Bunların hepsi benim son bir yılda okuduğum kitaplardan, katıldığım atölye çalışmalarından, araştırdığım yerli/yabancı sitelerden edinip derlediğim bilgilerdir. Umarım sizin için de yeterince bilgilendirici olmuştur.
Merhaba Bedia Hanım, öncelikle sizi canı gönülden alkışlıyorum. Sizinle instagramdan sayıların ilgimi çekmesiyle karşılaştım. Sonra Bursa da olmanız daha da ilgilimi cekti. Sizi tanimaya, yaptıklarınızı anlamaya çalısırken şuan burdayım ve mesaj yazıyorum. Ben de 2011 anne olmamla, homeopati hep ilgimi çekti. Fakat araştırmalarım hem havada kaldı ya da yeterince ilgilenemedim. İyiki yazmışsınız deneyimlerinizi, bilgilerinizi çok kisiye yol gösteri olacağına emenim. İyiki sizi tanıdım. Yolunuz, bilginiz açık olsun. Sevgiler..
Çok teşekkür ederim Sevcan hanım yorumunuz çok değerli benim için 🙂 Canı gönülden kocaman sevgiler.
Sayın Kılıç ;
çimlendirilmiş yeşil mercimeğin ne miktar kalori içerdiğini lütfen yazabilir misiniz..
brokoli tohumunu ve diğer filizlenireceğiniz tohumları aldığınız yer neresi badia hanım
Brokoli tohumunu maalesef Türkiye’de bulmak çok zor o yüzden ben amazon.com dan yurtdışındaki bir arkadaşımın adresine göndertiyorum. O arkadaş Türkiye’ye geldiğinde bana ulaştırıyor. Bakliyatları filizlendirirken zaten gdosuz nohutunuzu mercimeğinizi nerden alıyorsanız aynen ordan alıp filizlendirebilirsiniz. Organik üretim yapan firmaları tercih ediyorum ben. Sevgiler selamlar 🙂
Harika bilgiler.Çimlendirme den de bahsedermisiniz? Teşekkürler.
Çok teşekkür ederim. Çimlendirme de filizlendirme ile aynı aşamalardan geçiyor. Tek fark filizlenen tohumları torf toprağa alıyorsunuz ve bu aşamadan sonra düzenli sulama ile ışık gören yerde bir kaç gün içinde çimlerin çıkmaya başladığını görecekseniz. Şifa olsun. Sevgiler..
Bilgiler icin emeginize saglik,merak ettigim konu su; ben kan grubuna uygun beslenmeye calisan biriyim ve kan grubum 0 ve bu kan grubu icin bugday,mercimek,fasulye faydali besinler degil,bu besinleri filiz olarak tuketmek de mi kan grubuna gore olmali,hic bu sekilde bi calismayla karsilastiniz mi?
Merhaba sevgili Bahar. Öncelikle teşekkür ederim değerli yorumunuz için. Kan gruplarına göre beslenme benim de daha önce hakkında araştırma yaptığım bir konu. Hatırladığım kadarıyla 0 gruplarına protein tavsiye edilirken karbonhidrat grubu besinler tavsiye edilmiyor. Buğdayın önerilmemesi de karbonhidrat içeriğinden dolayı. Ancak 0 grubuna iyi gelen besinler arasında koyu yeşil sebzeler var. Buğdayı, buğday olarak tüketirseniz karbonhidrat almış olursunuz ancak buğdayı çim haline getirdiğinizde, suyunu sıkıp içtiğinizde tükettiğiniz şey artık yeşil yapraklı bir sebze sayılıyor. Yani aslında çok faydalı bir besini, kan grubunuza uygun bir besin haline getirerek tüketmiş oluyorsunuz :)Umarım sizin için aydınlatıcı olmuştur. Yine de her besin grubunu tüketirken size iyi gelip gelmediğini anlamak için az miktarlarda kullanarak deneyebilir duruma göre karar verebilirsiniz. Sevgiler..
Çok değerli bilgiler, açık ve net anlatmışsınız, harika bir özet olmuş, teşekkürler.
Çok teşekkürler 🙂
Bedia Hanım verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
👌😉